Pijnacker&Mellink

Linda Pijnacker en Riet Mellink verzamelen verhalen en herinneringen over dagelijkse gebeurtenissen die mensenlevens bijzonder maken. Ze gaan met de oudere generatie in gesprek en nemen mensen mee naar buiten. Vervolgens maken ze installaties met tekst, beeld en geluid, waarin de senioren zelf en het dagelijks leven van vroeger geportretteerd worden. Dat geeft een relativerende kijk op het leven van vandaag. En morgen.

Eerdere projecten
Het project Bijna Vergeten Vergezichten ontstond niet uit het niets. In 2014 waren Pijnacker&Mellink op festival Duizel in het Park met het Bureau voor Bijna Vergeten Voorwerpen. Samen met buurtbewoners verzamelden ze zo’n tweehonderd voorwerpen: van flippo’s tot de bandplooibroek. De volgende jaren maakten ze de editie Bijna Vergeten Zaken i.s.m. blooming en woonzorgcentrum De Marke in Bergen. Ze interviewden acht senioren over hun bijna vergeten voorwerp en het dagelijks leven van vroeger. Samen met hun voorwerp gingen zij op de foto en dit resulteerde in een foto expositie met luisterverhalen. In Amsterdam-West, Kampen en Eibergen maakten ze edities waarbij ze met senioren in gesprek gingen over oude voorwerpen en hun verhalen optekenden. De senioren werden geportretteerd, waarna dit alles samen kwam in een kijk- en luisterinstallatie.

Andere projecten
En ze doen meer. In de performance ‘één-uit-duizend’ staan de antwoorden van het publiek op één van duizend vragen centraal. Vragen over leven en dood, over liefde en ongeluk, over toeval en inzicht. Met locatieprojecten als ‘Plekteksten’ (Rood|Noot 2015), ‘Fabrieksfragmenten’ (Apeldoorn 2015), ‘Hotel van Herinneringen’ (Vlissingen 2016, Diepenheim juli 2018), ‘Hof van Herinneringen’ (Bergen, oktober 2018) verkennen ze plekken die in transitie zijn. Samen met mensen uit de omgeving vangen ze veranderingen in woorden en vertellen, soms samen met hen, de verhalen van het verleden voor de toekomst.

Nieuwe projecten
We maken graag projecten op maat en in samenspraak met opdrachtgevers. We werken bij voorkeur op locatie met de mensen van een plek en met aandacht voor herinneringen en verhalen.

Mede mogelijk gemaakt
We werken niet alleen. We hebben de afgelopen jaren samen gewerkt met Kirsten Roosendaal, Arjen Barel, Lenneke Beunk, Marieke Böggemann, Anneke Bollen, Lammert Bastiaan, Audrey Wokke, Evelyn Boelhouwer, Yvonne de Vries, de Stadskazerne Kampen, de Tuin der Lusten (Casper de Vries en Mirte Drogers), Annette Leene, Historisch Museum de Scheper. En in elk project zijn de mensen die we spreken de hoofdrolspelers. 
Onze projecten zijn ondersteund door Iona Stichting, RCOAK, Sluyterman van Loo, VSB Fonds, en daar moeten nog een paar namen bij. Prins Bernahard CultuurFonds Gelderland, Pius Stichting, AFK.